Mami Taronges Mami Taronges

Curiositats sobre les mandarines, petites llaminadures de la natura.

Les mandarines són una fruita d’hivern, però a causa del seu efecte refrescant no convé abusar-ne sobretot si som persones amb signes de fred (fredoliques, amb fred a les mans, amb la llengua blanquinosa, amb tendència a tenir diarrees, etc.) o estem refredats. En canvi, tothom es pot beneficiar dels efectes relaxants i escalfadors d’infusionar-ne la pell seca.

La vitamina C de les mandarines

Les mandarines contenen vitamina C, una mica menys que les taronges, però encara en quantitats apreciables. Així, una taronja conté 50 mg de vitamina C per cada 100 g d’aliment, mentre que la mandarina en conté 30mg.

Perquè us en feu una idea de les quantitats de Vitamina C d'alguns aliments per 100g d'aliment:

Les móres contenen 210 mg, però no són de temporada d’hivern.
El bròquil conté 115 mg
La col conté 90 mg, sí que la trobem a l’hivern i, a més, ens escalfa bastant l’organisme.

¿Quanta vitamina C necessita el nostre organisme al dia?

La quantitat de vitamina C que necessita el nostre cos diàriament oscil·la entre els 60 i el 70 mg/dia.

Aquestes necessitats de vitamina C augmenten durant diferents etapes de la vida:

L’embaràs
La lactància
Situacions d’estrès
Addició al tabac o a l’alcohol
Quan es prenen alguns tipus de medicaments (aspirines, antibiòtics, cortisona, tranquil·litzants o píndoles anticonceptives).
Si es té una malaltia infecciosa (refredat, grip, infeccions d’orina, d’orella, etc.).

La vitamina C és una vitamina hidrosoluble, això vol dir que s’elimina fàcilment per l’orina i que s’ha de prendre diàriament amb el menjar, ja que no s’emmagatzema a l’organisme.
¿Per a què serveix la vitamina C de les mandarines?

Les vitamines, en general, són unes substàncies indispensables per a la vida que l'organisme no pot fabricar i que, per tant s'han de prendre principalment amb l'alimentació. La vitamina C, per Exemple, intervé en múltiples reaccions metabòliques, actua com a antioxidant i ajuda a absorbir el ferro de la dieta.

Sempre que mengem mandarines val més prendre’n la polpa sencera, és a dir, no només el suc, ja que així aprofitem els efectes reguladors intestinalsde la fibra, i l’acció acidificant en l’organisme serà menys severa.


El gran poder antioxidant de la pell de les mandarines

La pell de la mandarina així com la de tots els cítrics, la que normalment llencem a les escombraries, és molt valuosa. A més de ser relaxant i calmant, és rica en antioxidants flavonoides, entre els quals destaca l’hesperidina, que protegeix la salut de les artèries.

Els flavonoides són uns pigments naturals que podem trobar en algunes plantes. De la mateixa manera que ajuden les plantes a protegir-se de les radiacions solars evitant-ne l’oxidació, també ens poden ajudar a enfortir i a rejovenir els teixits de l’organisme.

A més, els flavonoides també milloren la resistència i la permeabilitat dels vasos sanguinis, i alguns poden actuar com a antitrombòtics, antiinflamatoris i protectors del fetge. La major part dels flavonoides són a la pell i a les capes més externes de les fruites i verdures, les zones més exposades a la llum.

Contingut en sucres naturals

Els sucres naturals continguts en les mandarines i les seves propietats refrescants les puc convertir en un molt bon substitutiu natural i saludable dels aliments malsans que contenen edulcorants químics i refinats (els refrescos, brioixeria, etc.).

Les mandarines i la vitamina C com a prevenció dels refredats?

Us sorprendrà saber que les investigacions sobre l’acció de la vitamina C en la prevenció dels refredats no són concloents.


Quan menjar i com escollir les mandarines?

No s’ha de barrejar la ingesta de fruites àcides i dolces. Sí, ens sap greu, però ha arribat l’hora de dir adéu a les macedònies. No és una bona idea menjar alhora aquests dos tipus de fruites perquè no es paeixen bé.
Menjar les mandarines entre hores i no com a postres. Tenint en compte que la fruita surt de l’estómac després d’un període de temps de 20 a 40 minuts, és important no menjar-ne amb altres aliments, perquè poden produir-se fermentacions, inflor i fins i tot diarrees (Moritz, Los secretos eternos de la salut).

El millor moment per menjar fruita és a mig matí o a mitja tarda.

Mandarines de cultiu proper i ecològic

Pregunteu sempre la procedència de la fruita i el temps que fa que l’han collit, hi teniu dret. Opteu sempre per fruita fresca propera i que hagi madurat a l’arbre, i idealment que sigui de cultiu ecològic, especialment si en voleu aprofitar la pell. Aprofiteu que ara és temporada de les Clementines del Delta de l’Ebre.

En general és important consumir sempre fruita que hagi madurat a l’arbre. Aquest fet s’ha comprovat en particular per als cítrics (Pitchford, Sanando con alimentos integrales): en els cultius industrials de cítrics la fruita la cullen diverses setmanes abans que maduri, i en aquest cas no tenen els mateixos beneficis saludables que les varietats que ho han fet al sol; a més, en alguns casos, poden contenir substàncies massa àcides per a l’organisme.

És molt important que quan utilitzem la pell de les mandarines siguin de cultiu ecològic, de manera que ens evitem ingerir les substàncies químiques que normalment s'afegeixen a les de cultiu convencional per protegir la fruita i millorar la seva conservació.


Idees i receptes amb mandarines

La pell fresca i ratllada finament de les mandarines és un bon acompanyament per a amanides, vinagretes i cremes de verdures.

A banda, et proposem aquesta aromàtica infusió amb la pell de la mandarina:

Infusió de pell de mandarina

Recepta extreta del llibre Tratamientos naturales al alcance de todos, d’Olga Cuevas i Lucía Redondo).

Aquesta recepta, a més d’aprofitar els beneficis de la pell de la mandarina que acabem d’explicar (efectes antioxidants, ajuda per expulsar sorreta dels ronyons, etc.) té una naturalesa tèbia, de manera que ens ajuda a escalfar-nos a l’hivern i és molt relaxant, ideal per abans d’anar a dormir.

Pelar les mandarines de manera que quedi una espiral contínua.
Assecar la pell de les mandarines en una corda com si fos una peça de roba i una vegada seca, es pot tallar a trossets i guardar en un pot de vidre.
Preparar la infusió: possar a bullir un vas d’aigua i s’hi afegeix una cullerada sopera de pells trossejades.
Coure durant 5 minuts i deixar reposar 10 minuts més.
Preneu una tassa d’infusió i, si ho voleu, la podeu endolcir amb una mica de mel.

Tot el que no deus oblidar sobre les mandarines

En resum, les mandarines són una fruita molt refrescant que convé prendre amb moderació si tenim símptomes de fred. La seva pell, en canvi, ens escalfa i ens proporciona un efecte relaxant.