Del camp a taula en 24 hores. Diari El Punt
Un productor d'Alcanar comercialitza mandarines i taronges com a sortida a la crisi del camp.
El sector dels cítrics fa anys que passa una situació complicada, per la caiguda dels preus dels productes. Enguany, els citricultors preveuen que la campanya serà delicada després del respir del 2007, i la cotització de mandarines i taronges pot tornar a tocar fons. «Acabem de començar una campanya que pot ser catastròfica», explica el responsable del sector dels cí- trics d’Unió de Pagesos, Carles Roig. Una de les fórmules que tenen els pagesos per evitar aquesta caiguda de preus és vendre ells directament la producció. I aquesta és la via que ha pres Pio Gil, citricultor d’Alcanar, que comercialitza una part de la producció de mandarines i taronges a través d’internet. «Tota la vida he fet de pagès i vull continuar dedicant-me a aquest sector, però és clar que s’ha de canviar alguna cosa», assenyala Gil. Malgrat que els costos de transport són elevats, el benefici net que li queda al productor per cada quilo de mandarines és cinc vegades més gran. «De moment només comercialitzem per internet una petita part de la producció, però tinc clar que el futur és per aquesta via», sosté Gil, que destaca el contacte directe que té amb els clients a través d’internet. «Més d’un 60% dels consumidors que proven les mandarines dels meus camps repeteixen», explica Gil.
Les finques d’aquest citricultor canareu estan situades entre la serralada del Montsià i la badia dels Alfacs. Per vendre directament la seua producció ha optat per la marca MaMi Taronges (www.mamitaronges.com). «Els meus fills es diuen Maria i Miquel i he aprofitat la popularitat de la paraula mami per utilitzar aquesta marca», manifesta el productor d’Alcanar. Pel que fa a la venda a través de la seua pàgina web, li permet arribar fins al mercat de l’àrea metropolitana de Barcelona, Madrid i el País Basc. «Garantim als nostres clients que el temps que transcorre entre que collim la fruita dels arbres i els la portem a casa seua és només de 24 hores», precisa Gil, que no cobra la comanda fins que el client la rep. Mami Taronges es limita a netejar les mandarines amb un drap i posarles en caixes de 5 i 10 quilos, que es poden adquirir per 14 i 24 euros respectivament (incloent-hi els costos de transport). «Oferim als nostres clients la fruita de la manera més natural possible, evitant els dies de tractament en un magatzem», explica Gil. En aquest sentit, els cítrics que es poden trobar en una àrea comercial han estat com a mínim quinze dies en magatzems des que s’han collit.
Producció integrada i visites guiades a la finca
Els cítrics, sobretot mandarines i taronges, que conrea Pio Gil tenen el certificat de producció integrada, una garantia de qualitat ja que es minimitza l’ús de substàncies agroquímiques. «Amb la producció integrada respectem el medi ambient i la salut del consumidor», explica Gil. També permet fer un seguiment acurat de la traçabilitat, és a dir, un seguiment del producte des de l’origen fins a la comercialització.
Amb tot, Gil vol fer un pas més i passar de la producció integrada a l’ecològica. «Serà un procés llarg i complex, però la realitat és que cada vegada hi ha més demanda al mercat de productes ecològics», diu Gil. A més de la venda directa, Gil treballa en un altre projecte per guanyar quota de mercat. Es tracta d’organitzar visites guiades a la finca per explicar el procés de conreu als clients i que es puguin collir els cítrics.