Mami Taronges Mami Taronges

La clementina d'Alcanar a la cuina

En aquest llibre trobareu un munt de delicioses receptes elaborades amb la mandarina clementina d' Alcanar.

http://www.onadaedicions.com/producte/La-clementina-d%E2%80%99Alcanar-a-la-cuina/

La mandarina Clementina d' Alcanar és la protagonista d' este llibre que van editar al 2014 la Fundació Alícia i Onada edicions.

Alcanar és un poble amb gran i antiga tradició en el cultiu dels cítrics. La clementina esdevé ara la protagonista, en un llibre on hi ha receptes variades des dels entrants fins als postres.

El llibre es divideix en cinc apartats, que comencen pels entrants, on hi trobem, per exemple, un gaspatxo de clementines amb llagostins de les Cases, un plat que combina el millor dels dos nuclis urbans canareus, o una graellada de verdures amb romesco de clementina. Tot seguit podem escollir entre els peixos o les carns: musclos amb clementina, llenguado a la meunière de clementina, xai rostit amb suc de clemenules o costelles de porc a l'estil de Texas amb clementina, entre d'altres. Per als més llèpols, cócs, flams, gelats i trufes, sempre amb el toc cítric inconfundible. El receptari no se n'oblida de les begudes, i a més de l'obligat suc, aquí amb una modalitat "on the rocks", s'hi aposta per un bon vi de tardor, un curiós clementinello o un bandarra, segons els autors, Clementina Sour.

La clementina d´Alcanar és un fruit ben arrelat a la història del municipi. Després de treure endavant varietats com la Navel o la Sanguina, des de fa uns anys la pagesia d`Alcanar s' ha centrat en la varietat Clemenules de la clementina, mutació detectada per primera vegada a Nules a mitjans del segle passat. Els fruits són de gran qualitat, mida,color i forma abellidores.

El sector ocupa milers de persones al lllarg de la cadena de producció, des del camp fins a la taula.

Cada any es celebren a Alcanar les jornades gastronòmiques de la clementina, des de finals de novembre fins a Nadal. Els restaurants de la ciutat ofereixen propostes culinàries on la clementina mandarina és la protagonista.