Mami Taronges Mami Taronges

Recepta de guacamole


Un peculiar fruit de textura similar a la mantega i un sabor, molt personal, que podria recordar a certa fruita seca com la nou o l'avellana. Al mercat solem trobar la varietat “Hass”, de pell rugosa fosca i polpa amb tons grocs, encara que també tenim l'alvocat “Bacon”, amb una capa exterior més fina que té un color verd brillant, fins i tot quan està madur.

D'origen americà, al nostre país es va començar a conrear en els anys 60, i la seva producció no ha parat de créixer. El seu consum va en augment, no només pel seu sabor i textura, fonamental en amanides i cada vegada més en plats més elaborats, sinó pel seu alt valor nutritiu i els impressionants beneficis que aporta per a la nostra salut:

- Redueix el colesterol: Al voltant d'un 20% de l'alvocat és oli, però d'una altíssima qualitat, ja que fonamentalment són grasses insaturades com la omega 3, la qual cosa fa que ens ajudi a reduir el colesterol “dolent” i a augmentar el bo. També posseeix beta-sitosterol, un compost que redueix de manera efectiva els nivells de colesterol en sang. Segons un estudi, els pacients amb hipercolesterolemia lleu que van incloure alvocats a la seva dieta durant els set dies de la setmana van obtenir una disminució del 17% en els nivells totals de colesterol en sang i un 22% menys de colesterol LDL, el “dolent”, i de triglicèrids i un augment del 11% en el colesterol “bo” o HDL.

- És bo per al cor i artèries: A més dels beneficis de l'anterior punt, que estan molt relacionats amb aquest, l'alvocat també conté àcid fòlic, vitamines B6 i I, greixos insaturats i un poderós antioxidant anomenat glutaniona que ens ajuden a mantenir un cor sa, i potassi, que controla els nivells de pressió arterial.

- Propietats antiinflamatòries: Posseeix polifenoles i flavonoides amb propietats antiinflamatòries, que ens ajuden a combatre malalties degeneratives i inflamatòries.

- Protegeix contra el càncer de pròstata i el de mama: El beta-sitosterol i l'àcid oleic han demostrat tenir efectivitat a l'hora de prevenir problemes de pròstata de mama.

- Antienvelliment: La glutationa de l'alvocat, un potent antioxidant del que ja hem parlat, reforça el nostre sistema immunològic i retarda el procés de l'envelliment.

- Regula els nivells de sucre en la sang: Gràcies a la fibra soluble que conté, els nivells de sucre es mantenen estables, i els greixos monoinsaturats ens ajuden a superar la resistència a la insulina, que ajuda a regular els nivells de sucre a la sang.

- Promou la salut ocular: Un altre component “màgic” de l'alvocat és la luteïna carotenoide, que ajuda a combatre la degeneració macular relacionada amb l'edat i les cataractes.

- Redueix el risc d'accidents cervell-vasculars: La presència de folat en els alvocats ens protegeix, segons estudis recents, contra l'ictus.

- Prevé el càncer de còlon i neteja l'intestí: Gràcies a la proporció de fibra soluble i no soluble que conté, promou els moviments intestinals, sent una bona opció en cas de restrenyiment, i redueix la possibilitat de càncer.


Recepta de guacamole

Guacamole

La nostra recomanació és que els alvocats siguin del tipus “Hass”, han de tenir la pell negra i estar tous, la pell no ha d'estar encartonada o separada del cos de l'alvocat.

Ingredients:

- Alvocats “Hass” madurs
- Ceba blanca - Tomàquet
- Bitxo ( opcional)
- Suc de llimona verda
- Coriandre picat o julivert
- Oli
- Sal de mar

Preparació:

- Tots els ingredients es barregen i piquen en un morter tradicional fins a obtenir la textura desitjada.